Përshkrimi i librit:

Gjirokastra është magjepsëse. Ajo më mrekulloi pothuajse përnjëherë, qysh në hapat e para që bëra në rrugët e saj të kalldrëmta. Prandaj, për mua është një kënaqësi personale të kem mundësinë të shpreh admirimin tim për këtë qytet dhe të bëj thirrje për një ruajtje të plotë të tij.

Sharmi i Gjirokastrës lidhet me indiferencën e saj. Ky nuk është një qytet i atillë, sikundër as banorët e tij nuk janë njerëz të atillë që nguten të provojnë veten para teje. Çdo formë skepticizmi apo paramendimi rreth qytetit merr një përgjigje të merituar dhe të ftohtë dhe, në një mënyrë tejet elegante dhe të hirshme, të bën të vëresh se je gabuar.

Sharmi i Gjirokastrës vepron edhe përmes fantazisë. Ai është një qytet i jashtëzakonshëm në legjendaritetin e tij. Kalimtarët e rastit, poetët, artistët, historianët dhe udhëtarët kanë shkruar për këtë qytet, i cili u ngulit në mendjet e të gjithëve këtyre. Imazhin dhe përvojën tonë për Gjirokastrën e kanë pushtuar shumë rrëfime, pjesërisht të vërteta e pjesërisht të imagjinuara. Megjithatë, qyteti është edhe më i përrallshëm në brendinë e vet. Banorët e qyteti janë tregimtarë të vërtetë, madje tregimtarë mjaft të mprehtë teksa ekspozojnë hapur thjeshtësinë dhe ironinë e përvojës njerëzore. Gjirokastra dhe gjirokastritët, gjithmonë më sjellin përballë rrugët e mpleksura të realitetit dhe të mitit.

Kësaj mpleksjeje i vijnë në ndihmë sidomos fizionomia e qytetit, arkitektura e tij, radhët e shumta të shtëpive dhe gjenia e gdhendur në gurët e tyre, “Kullat” e tij, dhe tjegullat gri të çative. Por arkitektura e qytetit nuk është mitologjike; ajo është magjike dhe shume reale njëherësh. Së bashku me Beratin, në 2005, Gjirokastra u përfshi në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

 

Shtëpia Botuese: Argjiro

Botuar në: 2011

Formati: me kapak të hollë

Fletët: 200

Art & Trashëgimi, Gjirokastra

CHF45,00Price

  Thjesht paguani online
  Më kartë krediti, online banking ose më parapagim.

  Mundësitë e pagesës

  Transporti

  Socials

  • Facebook
  • Instagram

  Përfitoni nga ofertat tona

  Regjistrohu për newsletter tonë