nga: Pierre Milza

 

Përshkrimi i librit:

Studiuesve që merren me studimin e historisë së Italisë u duhet të përballen me një problem të rendit kronologjik. A duhet filluar historia nga rënia e Perandorisë Romake? Apo duhet të merret si pikënisje themelimi i qyteteve të lira dhe i republikave detare në Mesjetë? Apo mos ndoshta lipset filluar nga gjysma e dytë e shekullit të tetëmbëdhjetë, kur përshfaqen edhe shenjat e para të ndjenjës kombëtare dhe nis të lulëzojë stina e madhe e Risorxhimentos, lëvizjes për bashkim kombëtar? Pikërisht kjo e fundit qe teza mbizotëruese në një diskutim të madh për këtë temë në vitet '20.

Pierre Milza ka përdorur perspektivën e periudhës afatgjatë dhe ka vënë gadishullin si protagonist të historisë që nga lashtësia deri në dhjetëvjeçarët e fundit. Kjo zgjedhje bëhet e mundur vetëm nëse perspektiva e historianit shtrihet e zgjerohet derisa përfshin përbri ngjarjeve politike dhe ushtarake, gjithçka tjetër që ndihmon për të përcaktuar jetën e një trualli në harkun e tre mijë vjetëve: zakonet e vendit, konfliktet e brendshme, besimet fetare, organizimin shoqëror, prirjet demografike, kushtet shëndetësore, zbulimet shkencore, bujqësinë, industrinë, artizanatin, mendimin filozofik, ndikimet e huaja, artin e fisnikëve dhe atë të popullit. Por kujdes: nuk mjafton të rendisësh, të rrëfesh, të përshkruash.

Natyrisht, duhet të shpjegosh se cilido nga këto elemente kombinohet me të tjerët dhe kontribuon për të përvijuar kuadrin e një gadishulli që ka marrë kështu, pavarësisht nga shumë episode dhe veçori të tij, një individualitet të spikatur historik.

 

Detaje të librit:

Shtëpia Botuese: Dituria

Botuar në: 2012

ISBN: 978-9928-103-30-7

Formati: me kapak të trashë

Fletët: 968

Historia e Italisë (nga origjina në ditët tona) - Pierre Milza

SKU: 978-9928-103-30-7
CHF26,00Price

  Thjesht paguani online
  Më kartë krediti, online banking ose më parapagim.

  Mundësitë e pagesës

  Transporti

  Socials

  • Facebook
  • Instagram

  Përfitoni nga ofertat tona

  Regjistrohu për newsletter tonë