nga: Lluis Cugota

 

Përshkrimi i librit:

Kjo shkencëtare e shquar franceze dhe vetëmohuese, me origjinë polake (lindi në Varshavë); pati fatin ta jetonte fëmijërinë e saj në një familje të kulturuar, të dashuruar me letërsinë dhe të etur për dije. Pasi përfundoi studimet në Sorbonë, kërkimet e saj sollën zbulimin e radioaktivitetit, të toriumit dhe radonit. U martua me Pier Kyrinë, me të cilin punuan intensivisht dhe bashkë zbuluan poloniumin dhe radiumin, duke u vlerësuar të dy me çmimin Nobel në fizikë. Pas vdekjes së të shoqit, themeloi Institutin e Radiumit, i cili, gjatë Luftës së Parë Botërore, kontribuoi në mënyrë efikase në përdorimin e rrezeve X në ndihmë të të plagosurve. Në vitin 1911 u vlerësua sërish me çmimin Nobel, këtë herë në kimi, duke u bërë kështu, njeriu i vetëm në histori që e ka marrë dy herë këtë vlerësim.

 

Detaje të librit:

Shtëpia Botuese: Albas

Viti i botimit: 2017

ISBN: 978-9928-02-442-8

Formati: me kapak të hollë

Fletët: 64

Grupmosha: 8-12 vjeç

Më quajnë Mari Kyri - Lluis Cugota

CHF9,50Price